ZONTIANS EREN SUZE GROENEWEG TIJDENS AREADAG IN ROTTERDAM

O.A. MARRY DE GAAY FORTMAN, SIGRID KAAG EN MARIANA HIRSCHFELD SPREKEN OVER VROUWEN, INVLOED EN LEIDERSCHAP

Zonta Club Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas, de Rotterdamse tak van de internationale serviceclub Zonta International, ontvingen zaterdag 24 maart 2018 ruim 150 Nederlandse Zontians in het Maaspodium in Rotterdam. De Zontians kwamen samen voor de jaarvergadering van Zonta Nederland en voor een inspirerende dag vol ontmoetingen en sprekers. Deze dag vindt plaats in Rotterdam, omdat het 100 jaar geleden is dat op 3 juli 1918 de Rotterdamse onderwijzeres en politica Suze Groeneweg werd verkozen tot eerste vrouwelijk lid van de Tweede Kamer. Onder de titel LISTEN TO US! wordt dieper ingegaan op advocacy, politiek en vrouwen(zaken).

Sprekers waren Marry de Gaay Fortman, bestuursvoorzitter Stichting Topvrouwen, Zonta District Governor Gabriele Brübach, lobbyist Edward Figee, gedeputeerde Jeannette Baljeu, VN jongeren-vertegenwoordiger Jahkini Bisselink, Renée Römkens, directeur/bestuurder van Atria en bijzonder hoogleraar Gender based violence aan de Universiteit van Amsterdam, en Marije Cornelissen, directeur UN Women Nederland. ‘Theatrale snacks’ werden verzorgd door jong talent Mariana Hirschfeld, spoken word artiest, en Amanda Payne, Codarts muziektheater studente. Minister Sigrid Kaag stuurde een videoboodschap voor de Zontians vanuit de VN in New York. Ook vond de officiële uitreiking plaats van de Jane M. Klausman Women in Business Scholarship aan Vivian Simonis, die deze aanwendt voor haar vervolgstudie MSc in Finance & Investments aan de Erasmus Universiteit. Partners van deze areadag zijn onder andere Atelier L.A.P., Return to Sender van Katja Schuurman en De Sprankeling.

Zonta onderscheidt zich van andere serviceclubs niet alleen door de missie, de verbetering van de positie van vrouwen, maar vooral ook door de persoonlijke betrokkenheid bij deze missie.

Vrouwenrechten gelijk aan mensenrechten

Zonta International is in 1919 opgericht in de Verenigde Staten om de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren. Zonta wil bevorderen dat “er een wereld tot stand komt waarin mensenrechten en fundamentele vrijheden zijn verzekerd voor alle vrouwen en dat de juridische, politieke, economische en professionele rechten van vrouwen evenals onderwijs en gezondheidszorg geen beperkende bepalingen kennen om gender redenen.” We doen dit door middel van fondsenwerving, service en advocacy. Jaarlijks terugkerende actie is de Zonta says NO campagne op 25 november, de internationale dag om geweld tegen vrouwen te stoppen. Zonta International is partner van de Verenigde Naties.

Zontaclubs van Rotterdam

Rotterdam heeft twee Zontaclubs, Zonta Club Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas. De clubs zijn recent verantwoordelijk voor de verkiezing van de Vrouw van Rotterdam, de tentoonstelling Vrouwen van Rotterdam in Museum Rotterdam, de opvoering van het toneelstuk Seven in de Erasmus Universiteit Rotterdam, de tweedehands- en tweedekanswinkel Brillante, het oranje verlichten van de Erasmusbrug op Orange Day en het opleidings- en re-integratieproject cateringbedrijf De Sprankeling.