Zonta Utrecht deelt 500 rozen uit: “Wat een mooi gebaar!”

Vijfhonderd gele rozen deelden de Utrechtse Zonta vrouwen vandaag uit op de Stadhuisburg in Utrecht. Hiermee vroegen zij aandacht voor geweld tegen vrouwen. En dat werd door de ontvangers van de rozen positief werd ontvangen. “Wat een mooi gebaar!”, was een veelgehoorde reactie.

Met deze actie haakte Zonta Utrecht aan bij de wereldwijde actie: ZONTA SAYS NO to Violence Against Women. Gele rozen staan symbool voor Zonta. Tegengaan en verminderen van geweld tegen vrouwen, is een belangrijk aspect van de servicedoelen van Zonta wereldwijd.

Orange your world
Op zondag start de door UN Women (partner van Zonta International) geïnitieerde actie: Orange Your World to Unite against violence to Women. 25 November is de Internationale dag voor tegen geweld tegen vrouwen. Vanaf die dag tot 10 december, de Dag van de mensenrechten, kleurt de hele wereld 16 dagen lang oranje.

De kleur oranje staat symbool voor een stralende, optimistische toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Veel belangrijke gebouwen kleuren oranje. Van de Erasmusbrug in Rotterdam, het gemeentehuis in New York, het hoofdkantoor van de Europese Commissie in België en het Ugandese Parlement tot de historische Amman Citadel in Jordanië.

Gebouwen oranje aangelicht
In Nederland worden nog veel andere gebouwen of stadsdelen oranje aangelicht op initiatief van plaatselijke Zontaclubs. Ook andere vrouwenorganisaties zoals UN Women, Soroptimisten, de Nederlandse Vrouwenraad en Vrouwen van Nu zorgen zondag voor veel oranje in Nederland.

De gemeente Utrecht sympathiseert met de acties tegen geweld tegen vrouwen van Zonta en UN Women en plaatst de logo’s Zonta Says No en Orange the World op haar website.

Hier leest u meer over Zonta Says No:
https://zontasaysno.com/
Hier leest u meer over Orange the World:
https://unwomen.nl/tag/orange-the-world/
en: http://www.undp.org/content/undp/en/home/ourwork/ourstories/orange-the-world.html