Zonta Utrecht zegt Nee

Op 25 november 2022 kleurt het stadhuis in Utrecht vanaf 19.00 uur oranje in het kader van Orange the World. Dit is een campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan. Wethouder Linda Voortman verzorgt het welkom in het stadhuis om 18 uur en zal om 19.00 uur ceremonieel op de knop drukken.

Om 18 uur, voorafgaand aan de aanlichtceremonie is er een inloop in het stadhuis en zullen we een korte documentaire bekijken. Na afloop van de film willen we een panelgesprek voeren over wat de film oproept en hoe je medestander zou kunnen zijn; wat doe je als je merkt dat een vrouw of meisje in je omgeving niet respectvol behandeld of met geweld bedreigd wordt? Voor het panel zijn o.m. ambassadeurs uitgenodigd van Veilig Thuis, Veilig Sporten, Veilig Uitgaan en stichting Vreedzaam.

Vragen die we hierbij zullen stellen zijn:
herken je het verhaal uit de film als ervaring of als medestander?
hoe zou jij hiermee om kunnen gaan? Wat raad je aan?
welke hulp zou je willen hebben?
wat kunnen we doen om het gedrag van potentiële daders te beïnvloeden?

Om 18.50 gaan we met de groep naar buiten, waar op de Stadhuisbrug de aanlichtceremonie plaatsvindt. Direct erna start een ‘dansparade’- een dansvoorstelling waarbij omstanders worden uitgenodigd mee te dansen. Alle aanwezigen worden uitgenodigd om met die parade mee te gaan; de pleinen van Utrecht worden dan symbolisch schoongedanst van het geweld dat er eeuwen geleden plaatsvond.
Zie hier de activiteiten die Zonta organiseert tijdens de hele campagne periode: