Vanaf 25 november kleurt Utrecht oranje

Vrouwenorganisaties zeggen NEE tegen geweld tegen vrouwen. De landelijke startceremonie van de wereldwijde actie Orange the World vindt dit keer plaats in Utrecht. Kom ook naar het Stadhuis in Utrecht om je steun te tonen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen!

Vanaf 25 november kleuren het Stadhuis, de Winkel van Sinkel en de Oudegracht in Utrecht oranje. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW), en Burgemeester Jan van Zanen drukken op die dag om 19.15u gezamenlijk op de knop om het oranje licht aan te steken. Ook Orange the World ambassadeur Tatjana Meul is te gast.

Zonta Utrecht, Soroptimisten Utrecht, Gemeente Utrecht, UN Women en de Ministeries OCW en BUZA organiseren dit evenement. De vrouwenorganisaties verwelkomen het publiek aanstaande maandag met levende standbeelden en oranje rozen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten. In Nederland wordt de organisatie verzorgd door UN Women Nederland, Zonta International en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curacao.

Gemeenten en Provincies in Nederland doen dit jaar voor de 3e keer aan deze actie mee. Elk jaar is er meer oranje licht te zien in Nederland – dit jaar hebben al 126 gemeenten en 7 provincies hun steun toegezegd, en er komen dagelijks meer bij. Hiermee krijgt Nederland naar verwachting de meeste oranje objecten ter wereld! Daarnaast organiseren lokale en nationale organisaties voor vrouwenrechten en emancipatie straatacties en andere activiteiten tijdens de ’16 Days of Action’.

In Utrecht wordt voorafgaand aan de ceremonie in besloten kring een beleg gehouden over het safe streets project van de gemeente. Om 19 uur zal op het bordes van het Stadhuis, dat voor deze gelegenheid voorzien is van een oranje loper, de ceremonie plaatsvinden van het ontsteken van het oranje licht, door Ministers Engelshoven en Kaag en Burgemeester van Zanen. Zij worden hierbij geflankeerd door twee levende oranje Soroptomisten-standbeelden en omringd door Zontians die 500 oranje Zontarozen uitdelen aan de voorbijgangers. Daarnaast zullen vele genodigden aanwezig zijn vanuit UN Women en lokale en landelijke vrouwenorganisaties. Zeg jij ook NEE tegen geweld tegen vrouwen? Kom dan ook op maandag 25 nov om 19u naar de ceremonie en maak onderdeel uit van dit vreedzame en stille protest.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij vrouwen in hun strijd tegen geweld steunen.

Connectie met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen

De Orange the World campagne levert een bijdrage aan de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 werden afgesproken in de Verenigde Naties. Doel 5 gaat specifiek over het verbeteren van de mensenrechten en positie van vrouwen en meisjes, waarvan het stoppen van geweld een essentieel onderdeel is. Het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes vergt inspanning op alle niveaus; internationaal, nationaal en lokaal. Een belangrijke stap hierin is bewustwording onder burgers over de aard en omvang van het probleem.

Achtergrondinformatie

Een kaart van Nederland met de volledige lijst van deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: www.orangetheworld.nl/map. Ook zijn daar de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen.

In Nederland wordt de Orange the World campagne gecoordineerd UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curacao.

UN Women Nederland is de Nederlandse tak van UN Women, de organisatie van de Verenigde Naties voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. Het UN Women Nationaal Comité Nederland (UN Women NC Nederland) vraagt aandacht en werft fondsen voor het werk van UN Women wereldwijd. Zie ook: www.orangetheworld.nl.

Zonta International en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao zijn serviceclubs van actieve en ambitieuze vrouwen, die werken aan de verbetering van de positie en status van vrouwen over de hele wereld. Zonta International lanceert op de 25e november ook elk jaar de actie: Zonta Says No to Violence against Women. Voor meer informatie, zie: https://www.soroptimist.nl/nl/orange-the-world/ en https://www.zontanederland.nl/orange-the-world/