Utrecht zegt NEE tegen geweld tegen Vrouwen

Utrecht zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen. Van 25 november tot en met 10 december 2021 kleurt daarom het Stadhuis in Utrecht oranje. Evenals duizenden andere bouwwerken in de wereld. Burgemeester Sharon Dijksma zal donderdag 25 nov om 19.15 uur het Stadhuis oranje aanlichten, in aanwezigheid van de vier vrouwenorganisaties die dit jaar Orange the World in Utrecht vorm gaven: Zonta Utrecht, Soroptimistclub Utrecht, VVAO Utrecht en YWCA Nederland. Orange the World is de naam van de campagne die met dit oranje licht een oproep doet om geweld tegen vrouwen te stoppen. Dit oranje refereert aan de zonsopgang – het symbool voor hoop en optimisme en het vertrouwen dat we een toekomst tegemoet zien waar vrouwen overal in de wereld zich veilig voelen.

Naast het Stadhuis kleuren in Utrecht het Provinciekantoor en het hoofdkantoor van YWCA Nederland oranje.

In Amersfoort werkten Zonta Utrecht en Soroptimist Amersfoort samen om Onze Lieve Vrouwetoren in het oranje te zetten. De actie wordt ondersteund en gefaciliteerd door de gemeente Amersfoort en de GGD.

Orange the World acties in Utrecht

In Utrecht worden diverse evenementen georganiseerd tijdens de actieperiode door de  vrouwenorganisaties Zonta Utrecht, Soroptimistclub Utrecht, VVAO Utrecht en YWCA-NL en de gemeente Utrecht. De belangrijkste data op een rij:

Donderdag 25 november 18.30 u: aanlichtceremonie met burgemeester Sharon Dijksma en vrouwenorganisaties op de Stadhuisbrug.

Vrijdag 26 november 17.30 tot 20 u: Veilig voelen en veilig zijn. Stadswandelingen met verhalen over bekende en van onbekende Utrechtse vrouwen langs onveilige plekken in de Utrechtse binnenstad. Beginpunt: Hoek Bartholoméïbrug/ Lange Smeestraat/ Pelmolenweg. Startmogelijkheid tussen 17.30 en 18.00 uur.

Donderdag 9 december 20 – 21 u: Wij zijn #Medestander, u ook? Themabijeenkomst over het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Voorkomen, signaleren, melden en helpen; wat kunt u zelf doen? Voor iedereen die niet omstander wil blijven maar medestander wil zijn.

Voor aanmelden of meer informatie: [email protected]

Foto: Bas van Setten (De Utrechtse Internet Courant (DUIC) 2020)