Wij zijn #Medestander, u ook?

Op donderdagavond 9 december organiseert het Orange the World Comité Utrecht de themabijeenkomst: 

Wij zijn #Medestander, u ook? 

Een virtuele bijeenkomst via zoom, van 20.00 tot ca 21.00 uur, over het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Voorkomen, signaleren, melden en helpen; wat kun je zelf doen? Voor iedereen die niet omstander wil blijven maar medestander wil zijn. Je kunt je voor de bijeenkomst aanmelden via [email protected].

De gasten die spreken tijdens deze avond belichten de vraag: “hoe voorkomen we geweld tegen vrouwen en meisjes” vanuit verschillende invalshoeken. We kruipen in de huid van een ervaringsdeskundige, hulpverleners en preventiemedewerkers vertellen wat zij signaleren. Meiden die een preventieproject doorliepen vertellen u wat het hen heeft gebracht. Ook hoort u wat de gemeente Utrecht, sinds zij in 2017 het convenant Safe Streets tekende, onderneemt om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de stad te vergroten. U als publiek wordt uitgenodigd om te reageren op de verhalen en vragen te stellen, zodat u aan het einde van de avond ook weet wat ú kunt doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen.

Programma

  • Ervaringsdeskundige Sameena van der Mijden vertelt hoe haar ervaringen met geweld en intimidatie haar leven beïnvloed hebben.
  • Preventiemedewerkster Duska Sabljic, preventiemedewerkster en coördinator van Veilig Thuis gaat in op wat zich in Utrecht afspeelt als het gaat om geweld achter de voordeur en wat jij en ik kunnen doen om dit te voorkomen.
  • Karlijn de Blécourt van Rutgers gaat in op het thema seksualiteit en geweld, of: waar het mis kan gaan in seksualiteit en relaties. En: welke vormen van preventie werken?
  • We zien een interview met de meiden die het preventie project GYM (Girl, You Matter!) in Overvecht doorliepen, waarin zij vertellen over hun ervaringen met dit project, ontwikkeld door Pretty Woman en Jongerenwerk Utrecht (Jou).
  • Raadslid Tess Meerding belicht ten slotte het thema Preventie vanuit gemeentelijk perspectief en  gaat in op de vraag wat de gemeente kan en wil doen om Utrecht veiliger te maken voor vrouwen en meisjes.

Je kunt je tot en met 8 december aanmelden voor de digitale bijeenkomst op 9 december via [email protected] Na aanmelding ontvang je een paar uur van tevoren een zoomlink.

Orange The World Utrecht is een samenwerkingsverband van vrouwenorganisaties Zonta, Soroptimisten, YWCA en VVAO in Utrecht

De wereldwijde campagne Orange The World is geopend door burgemeester Sharon Dijksma op 25 november.  Lees meer in dit artikel in het AD Utrecht waarin de burgemeester benadrukt waarom deze campagne zo belangrijk is.

‘Orange the World’ is een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. Elk jaar vindt er wereldwijd een meerdaagse activistische campagne plaats om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Meer dan 90 landen over de hele wereld zullen twee weken lang duizenden gebouwen oranje aanlichten. In Utrecht zullen het oude stadhuis en het provinciekantoor oranje kleuren. Het oranje staat voor het ochtendgloren en dus hoop op een betere en veilige toekomst. In Nederland organiseren UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao dit jaar voor de vierde keer de campagne Orange the World, van 25 nov. t/m 10 dec. 2021.